23-04-2013

Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπξς στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο 2014-2020

Ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος, συμμετείχε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στο Alexander Beach Hotel στην Αλεξανδρούπολη.
Στην παρέμβαση του, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τουριστική ανάπτυξη του ΕΠΟΡ με σεβασμό στο περιβάλλον, όπου υπάρχει η ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής και συντονισμένης προβολής της περιοχής, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου και συντήρησης του (π.χ. η ανάγκη ασφαλτόστρωσης του οδικού άξονα Σκαλωτής – Παρανεστίου και Σκαλωτής – Ποταμών). Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για την προσέλκυση τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικού τουρισμού, αλλά και την ενθάρρυνση πραγματοποίησης επιστημονικής έρευνας εντός του ΕΠΟΡ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπάρχει στην προέγκριση ορισμένων έργων του εγκεκριμένου τεχνικού δελτίου (ύψους 3.505.498,22 ευρώ) με αποτέλεσμα να μην προχωρά η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, έθεσε εκ νέου τον προβληματισμό για το τι πρόκειται να γίνει με τη χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μετά το 2015.
Τέλος, αναφέρθηκε στην άστοχη συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, όπου συγχωνεύονται δύο φορείς που διαχειρίζονται εντελώς διαφορετικά οικοσυστήματα (ένα δασικό οικοσύστημα με μία λιμνοθάλασσα) ζητώντας την επανεξέταση του θέματος και αλλαγή του νόμου Ν. 4109/2013 με τροποποίηση αυτού.