17-03-2016

Διεθνές Συνέδριο και 7η συνάντηση του προγράμματος BIOEUPARKS στις Βρυξέλες

Με ένα Διεθνές Συνέδριο στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος BioEUParks «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας σε εθνικά πάρκα της Ε.Ε. – Exploiting the potentialities of solid biomasses in EU Parks».
Έτσι στις Βρυξέλλες  παραβρέθηκαν στις 2 & 3 Μαρτίου 2016 ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Φορέα κ. Χρήστος Καραχρήστος προκειμένου να πάρουν μέρος στην 7η συνάντηση των εταίρων του προγράμματος και στο Διεθνές Συνέδριο για το κλείσιμο του προγράμματος BIOEUPARKS.  
Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετείχαν ο κ. Σπύρος Γαλατσίδας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και ο κ. Νικόλαος Γούναρης, επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Π.Θ.
Στις 2 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 7η και τελική συνάντηση των εταίρων στα γραφεία της EUROPARC Federation με σκοπό να καθοριστούν τα τελευταία διαδικαστικά για το κλείσιμο του προγράμματος.
Στις 3 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο BIOEUPARKS - Solid biomass in European Protected Areas: Sustainable supply chain models. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ομιλητές από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρείχαν το πλαίσιο για τις τρέχουσες προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της ενέργειας στην Ευρώπη.
Στην συνέχεια οι εταίροι του έργου παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου τους, παρουσιάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά όσο αφορά τη δημιουργία της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας στην κάθε προστατευόμενη περιοχή.
Αφού αξιολογήθηκε το έργο των εταίρων όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία, με τη συμβολή και άλλων οργανισμών-εταίρων, να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη βιώσιμη εκμετάλλευση της στερεής βιομάζας στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα του προγράμματος κρίθηκαν ως πάρα πολύ σημαντικά και πως θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας από Πάρκα στην ΕΕ.
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών (Committe of the Regions) και συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών φορέων όπως: Directorate General (DG energy, environment etc.), European Environmental Bureau, European Biomass Association, European Landowners’ Organization (ELO) και άλλοι.
Μετά το τέλος του συνεδρίου η εκπρόσωπος της EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) και υπεύθυνη για τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Silvia Vivarelli εκτίμησε ως επιτυχές το έργο των Ελλήνων εταίρων στο εν λόγω πρόγραμμα, όσο αφορά στην συνεργασία, στην υπευθυνότητα αλλά και στην αποτελεσματική εφαρμογή μιας πλήρους εφαρμόσιμης, λειτουργικής και βιώσιμης πιλοτικής τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου είχε συναντήσεις με τον κ. Peter LOFFLER, Υπεύθυνο Πολιτικής στην προστασία των δασών της Γενικής Δ/νσης του Περιβάλλοντος της Ε.Ε., τον κ. Ignace SCHOPS, Πρόεδρο και την κα. Carol RITCHIE, Διευθύντρια της EUROPARC Federation με του οποίους και συζήτησε για θέματα διαχείρισης και προστασίας των Πάρκων.