04-05-2017

Αποτρόπαιο έγκλημα χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στον Λειβαδίτη Ξάνθης

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 ο ΦΔΟΡ ενημερώθηκε από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του Λειβαδίτη για επιβεβαιωμένο περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΦΔΟΡ και έτσι την ίδια μέρα στελέχη του ΦΔΟΡ μεταβήκαν στην περιοχή για έρευνα. Επίσης ειδοποιήθηκε άμεσα το Δασαρχείο Σταυρούπολης και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης. 

Κατόπιν κλήθηκε από τον ΦΔΟΡ η Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Δολωμάτων της WWF Ελλάς, η οποία εδρεύει στη Δαδιά και αποτελείται από την κα Ελισάβετ Κρετ και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Κίκο. Η ομάδα κατέφτασε στην περιοχή του περιστατικού την επόμενη μέρα και μαζί με στελέχη του ΦΔΟΡ και του Δασαρχείου Σταυρούπολης συνέχισαν την ανίχνευση στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα (κομμάτια και σβώλοι κρέατος και εντόσθια) και νεκρά άγρια ζώα (τρεις αλεπούδες και ένα κουνάβι) τα οποία συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν από τον ΦΔΟΡ στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης για τοξικολογική ανάλυση και εξέταση λύσσας. 

Το περιστατικό εντοπίστηκε αρχικά την Παρασκευή 21 Απριλίου από πεζοπόρους στο μονοπάτι του Λειβαδίτη μετά από τη δηλητηρίαση δύο ποιμενικών σκύλων της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης των σκύλων ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης και υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.