28-09-2017

Φθινοπωρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - Σεπτέμβριος 2017

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία οι δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) που διοργανώθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) από τις 02-09-2017 μέχρι και τις 06-09-2017 στην ευρύτερη περιοχή των Θερμιών.
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 44 πουλιά από 14 διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σύλληψη ενός Τσιχλαηδονιού (Luscinia luscinia), ενός τυπικά μεταναστευτικού είδους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, ενώ οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν από καλόγερους, το είδος δηλαδή Parus major. Άλλες σημαντικές συλλήψεις ήταν ένας Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus), ένα Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus), ένας Βουνοδεντροβάτης (Certhia familiaris) δύο Δεντροτσοπανάκοι (Sitta europaea), τρία είδη νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων μια του είδους Myotis alcathoe, κα.
Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ, στην περιοχή των Θερμιών για την παρακολούθηση ειδών κατά την πορεία της μετανάστευσης τους, αλλά και εγχώριων δασόβιων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής), την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία, στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για την πολύτιμη βοήθεια τους.