Άρθρα

07-10-2019

Φθινοπωρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - Σεπτέμβριος 2019

Οι φθινοπωρινές δακτυλιώσεις του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) για το 2019 πραγματοποιήθηκαν περιοχή του δάσους Ελατιάς του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τις 26-09-2019 μέχρι και τις 30-09-2019.
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 165 πουλιά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό για το ΕΠΟΡ, από 17 διαφορετικά είδη. Τα πιο αξιοσημείωτα είδη ήταν το Σιρλοτσίχλονο (Emberiza cirlus), που δακτυλιώθηκε για πρώτη φορά στο ΕΠΟΡ, και κυρίως ο Καρυοθραύστης (Nucifraga caryocatactes), ο Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris) και ο Πύρρουλας (Pyrrhula pyrrhula), που πολύ σπάνια δακτυλιώνονται στην Ελλάδα.
Τα είδη που δακτυλιώθηκαν σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν ο Κοκκινολαίμης (Erithacus rubecula), η Ελατοπαπαδίτσα (Periparus ater) και ο Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla). Επίσης, δακτυλιώθηκαν πολλοί Θαμνοφυλλοσκόποι (Phylloscopus trochilus), Δενδροφυλλοσκόποι (Phylloscopus collybita) και Καλόγεροι (Parus major).
Η δράση των δακτυλιώσεων έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ, για την παρακολούθηση των πουλιών κατά την πορεία της μετανάστευσης τους, αλλά και εγχώριων δασόβιων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλιώσεως Πουλιών (ΕΚΔ). Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (ΕΚΔ-επικεφαλής της αποστολής - κάτοχο άδειας δακτυλίωσης, την κα Πηνελόπη Καραγιάννη (κάτοχος άδειας δακτυλίωσης) και την κα Φρόσω Παρχαρίδου, βιολόγοι και μέλη της Δράσης για την Άγρια Ζωή, καθώς και στελέχη του ΦΔΟΡ και εθελοντές.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο, τους συνεργάτες του και τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθεια τους.