Άρθρα

02-10-2013

Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στο Εθνικό Πάρκο του HARZ στη Γερμανία

  Στο πλαίσιο των Διεθνών Συνεργασιών που ξεκίνησε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) με άλλα Εθνικά Πάρκα, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στελεχών του ΦΔΟΡ στο Εθνικό Πάρκο του Harz (Harz National Park) στη Γερμανία. Ο αντιπρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος, και οκτώ από τα στελέχη του επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο του Harz σε δύο ομάδες από 15 - 21/09/2013 και από 22 - 28/09/2013, αντίστοιχα, όπου παρακολούθησαν τη λειτουργία του εν λόγω πάρκου, συζήτησαν με το προσωπικό του και αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις, σχετικά με τη διαχείριση των δύο Εθνικών Πάρκων.
  Κατά την επίσκεψη αρχικά έγινε παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και στην συνέχεια παρουσίαση του Εθνικού Πάρκου του Harz, της οργάνωσης και της λειτουργίας του, ξενάγηση στο Πάρκο καθώς και μετάβαση σε σημαντικά σημεία του Πάρκου, όπου ήταν δυνατή η παρατήρηση συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων σχετικών με τη διαχείριση, την προστασία και την τουριστική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν: διαδρομή με τραίνο που διασχίζει το Πάρκο και φτάνει μέχρι την υψηλότερη κορυφή του (1140 m), επισκέψεις σε κέντρα πληροφόρησης και στο κέντρο φύλαξης του Πάρκου. Επίσης, ακολουθήθηκαν ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές για τη διακίνηση των επισκεπτών εντός του δάσος, και την ανάδειξη σημαντικών θέσεων, όπως οι τυρφώνες, με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη του οικοσυστήματος.
 

  O Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Γερμανικό πολιτικό ίδρυμα Hanns-Seidel-Stiftung  που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και αποτέλεσε την πηγή χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς και την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση και ιδιαίτερα τον διευθυντή και τη συνεργάτιδα του Γραφείου της στην Θεσσαλονίκη, κ. Λαζαρίδη Χρήστο και κα. Βασιλειάδου Μαρία, αντίστοιχα, για τη διαμεσολάβηση, τη διοργάνωση και την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Επίσης, ο ΦΔΟΡ ευχαριστεί θερμά τον κ. Joachim Wintjen, τέως έπαρχο του Bauassessor και συνταξιούχο πολιτικό μηχανικό, που εθελοντικά είχε αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή του συγκεκριμένου έργου εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς. Η συμβολή του ήταν καταλυτική στη διοργάνωση και στην πραγματοποίηση της επίσκεψης.  Ακόμα, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς το διευθυντή κ. Andrea Pusch και το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου του Harz για τη θερμή φιλοξενία και την άρτια οργάνωση της επίσκεψης.
  Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης οι δυο αποστολές συναντήθηκαν με την ιδιαιτέρα γραμματέα του Έλληνα Πρέσβη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία, κα Λαζαρίδου Άννα. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για θέματα του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και ακολούθησε ξενάγηση στο Βερολίνο. Ευχαριστούμε θερμά την κα Λαζαρίδου Άννα για τη συνάντηση αυτή και για την εξαιρετική ξενάγηση που έγινε στο Βερολίνο.
  Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για το προσωπικό του ΦΔΟΡ, το οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη λειτουργία ενός Εθνικού Πάρκου που διακρίνεται για το επιτυχημένο έργο του και ιδιαίτερα για την ισορροπία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης. Τέλος, ευελπιστεί ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι η απαρχή για μια μακροχρόνια και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Εθνικών Πάρκων και ότι αντίστοιχη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον και από τη διεύθυνση και το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου του Harz.

      

 

Περισσότερες φωτογραφίες: