17-05-2017

Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων με θέμα τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και την αντιμετώπισης της

Την Παρασκευή 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τρόπους αντιμετώπισής της, που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη.
Η συνάντηση άρχισε με ενημέρωση των παρευρισκόμενων για το συγκεκριμένο θέμα και τη σημασία του από τον Πρόεδρο του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, ενώ βάση της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση από την περιβαλλοντολόγο και στέλεχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, κα. Ελισάβετ Κρετ, της Ειδικής Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Ξάνθης, των Δασαρχείων Ξάνθης, Σταυρούπολης και Κ. Νευροκοπίου, των Αστυνομικών Τμημάτων Σταυρούπολης και Παρανεστίου, της Κ.Ο.Μ.Α.Θ., των κυνηγετικών συλλόγων Δράμας, Ξάνθης, Σταυρούπολης και Προσοτσάνης, καθώς και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας. Δεν παρευρέθηκαν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης και Δράμας, που αποτελούν έναν από τους πλέον αρμόδιους φορείς στην αντιμετώπιση κρουσμάτων χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ή/και δηλητηριασμένων ζώων. Απώλεια αποτέλεσε η αποχώρηση των θηροφυλάκων της Κ.Ο.Μ.Α.Θ. μετά από εντολή της διεύθυνσής της.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων με αποτέλεσμα τη μεταξύ τους συμφωνία για τον κοινό τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΦΔΟΡ διένειμε ειδικό πρωτόκολλο καταγραφής παρόμοιων περιστατικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/525-ethniko-sxe-drashs/2245-dhlhtiriasmena-doloma). Το πρωτόκολλο προέκυψε από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη LIFE10 NAT/BG/000152» το 2016.  Επίσης, συμφωνήθηκε ο ορισμός υπευθύνου, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, από κάθε εμπλεκόμενο φορέα για τη δημιουργία ομάδα εργασίας και δικτύου επικοινωνίας μεταξύ τους. Ο ΦΔΟΡ ανέλαβε να συντονίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.  
Τέλος ευχαριστούμε τον Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση της αίθουσας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

 

 

05-05-2017

ΕΑΡΙΝΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή αρμοδιότητας του, θα πραγματοποιήσει δακτυλιώσεις ειδών στην περιοχή του δάσους Φρακτού, από την Παρασκευή 26/05/2017 το απόγευμα έως και την Πέμπτη 01/06/2017 το πρωί. Οι δακτυλιώσεις θα γίνονται το πρωί (06.00-11.00) και το βράδυ (16.00-21.00) ενδεχομένως και πιο αργά και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών) και το προσωπικό του ΦΔΟΡ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γρηγοριάδου Ελπίδα (ΦΔΟΡ) στα τηλέφωνα 2524021030/2524022231, 6955963936 ή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο στο 6973663662.

Σε περίπτωση συμμετοχή σας καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με ανάλογα ρούχα για την ύπαιθρο υψομέτρου 1350-1550 m, καπέλο, αντηλιακό για την έντονη ηλιοφάνεια, αδιάβροχο για την περίπτωση βροχόπτωσης, ορειβατικά μποτάκια, φακό κεφαλής, εντομοαπωθητικό, καταπραϋντικό για τσίμπημα εντόμων για το βράδυ και καλή διάθεση.

Παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως για την συμμετοχή σας, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις δακτυλιώσεις και να σας δώσουμε οδηγίες για την μετακίνησή σας.

Μεταφορτώστε το δελτίο τύπου κάνοντας κλικ εδώ.

 

04-05-2017

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 ο ΦΔΟΡ ενημερώθηκε από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του Λειβαδίτη για επιβεβαιωμένο περιστατικό χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΦΔΟΡ και έτσι την ίδια μέρα στελέχη του ΦΔΟΡ μεταβήκαν στην περιοχή για έρευνα. Επίσης ειδοποιήθηκε άμεσα το Δασαρχείο Σταυρούπολης και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης. 

Κατόπιν κλήθηκε από τον ΦΔΟΡ η Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Δολωμάτων της WWF Ελλάς, η οποία εδρεύει στη Δαδιά και αποτελείται από την κα Ελισάβετ Κρετ και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Κίκο. Η ομάδα κατέφτασε στην περιοχή του περιστατικού την επόμενη μέρα και μαζί με στελέχη του ΦΔΟΡ και του Δασαρχείου Σταυρούπολης συνέχισαν την ανίχνευση στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα (κομμάτια και σβώλοι κρέατος και εντόσθια) και νεκρά άγρια ζώα (τρεις αλεπούδες και ένα κουνάβι) τα οποία συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν από τον ΦΔΟΡ στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ξάνθης για τοξικολογική ανάλυση και εξέταση λύσσας. 

Το περιστατικό εντοπίστηκε αρχικά την Παρασκευή 21 Απριλίου από πεζοπόρους στο μονοπάτι του Λειβαδίτη μετά από τη δηλητηρίαση δύο ποιμενικών σκύλων της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης των σκύλων ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης και υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.

         

 

24-04-2017

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΔΟΡ ΣΤΗ 17η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) συμμετείχε στη 17η Πανελλήνια Γιορτή Σπόρων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εναλλακτική Κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ» με την υποστήριξη του Κ. Π. Ε Παρανεστίου, του Δήμου Παρανεστίου, του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) και του κινήματος Navdanya από την Ινδία.
Η γιορτή του Πελίτι για το 2017 γίνεται παράλληλα με την 1η Ολυμπιάδα Σπόρων, που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη. Η γιορτή έλαβε χώρα στο κτήμα της εν λόγω κοινότητας στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, έδρα του «ΠΕΛΙΤΙ» και του ΦΔΟΡ.
Στα πλαίσια της συμμετοχής στη συγκεκριμένη γιορτή στελέχη του ΦΔΟΡ πραγματοποίησαν ενημέρωση και διανομή αντίστοιχου έντυπου υλικού στους επισκέπτες σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Τσιρώνης Ιωάννης, οι βουλευτές Δράμας κ. Καραγιαννίδης Χρήστος και κα Κεφαλίδου Χαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης Ανάργυρος, η δήμαρχος Παρανεστίου κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα και ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος.

 

20-02-2017

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η κοπή της βασιλόπιτας στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Στην κοπή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος, μέλη του Δ.Σ., καθώς και τα στελέχη του ΦΔΟΡ.

 

02-02-2017

ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΩΝ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2017 από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και με την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα, κ. Λαυρέντη Σιδηρόπουλο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές ειδών ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδροβίων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε πάνω από 200 υγροτόπους της χώρας μας και συμμετέχουν εθελοντές του δικτύου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Φορείς Διαχείρισης καθώς και εθελοντές από τοπικές οργανώσεις και συλλόγους.
Οι καταγραφές έλαβαν χώρα στους ταμιευτήρες Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, σε τμήμα του Νέστου, στην ευρύτερη περιοχή της γέφυρας των Παπάδων, στην περιοχή των Ποταμών (Νέστος και Δεσπάτης), καθώς και στην τεχνητή λίμνη των Λευκογείων. Πέρα από τους δύο ταμιευτήρες η επιφάνεια του νερού ήταν παγωμένη στην μεγαλύτερη έκτασή της και έτσι παρουσία πουλιών παρατηρήθηκε μόνο σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ανοίγματα στο πάγο.
Για πρώτη φορά καταγράφηκαν στο ΕΠΟΡ το Φερεντίνι και ο Νανοπρίστης. Επίσης καταγράφηκαν 21 είδη με πολυπληθέστερα τα εξής: Φαλαρίδες, Πρασινοκέφαλες, Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Σφυρηχτάρια, Κορμοράνοι, Βαρβάρες και Κύκνοι.

 

27-12-16

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΟΥ

Το τριήμερο 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και πρόσκλησης προς ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες, η προγραμματισμένη αποστολή καταμέτρησης του υπο-πληθυσμού του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος του Φρακτού στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).   
Ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση της εφαρμογής της μεθόδου καταμέτρησης του εν λόγω είδους έγινε από τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του αγριόγιδου, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε από δεκαμελή ομάδα που συγκροτούνταν, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, και από άλλους έμπειρους στο πεδίο εθελοντές της Οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» από την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία (βιολόγοι, δασολόγοι, δασοπόνοι κ.τ.λ.) καθώς και από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης.
Το σύνολο της περιοχής του Δάσους του Φρακτού σκαναρίστηκε οπτικώς επιμελώς τις  τρεις αυτές ημέρες και καταγράφηκαν συνολικά γύρω στα  150 διαφορετικά άτομα αγριόγιδου, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα -μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες- σε διάφορες θέσεις. Το σύνολο των καταμετρηθέντων διαφορετικών ατόμων κατατάχτηκε σε 4 κατηγορίες ηλικίας/ φύλου (αρσενικά/ θηλυκά/ χρονιάρικα/ μικρά) σύμφωνα με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν γύρω στα 1200 με 1600 αγριόγιδα, τα οποία συγκροτούν περίπου 20-25 μικρούς, διάσπαρτους και απομονωμένους πληθυσμούς στην ενδοχώρα. Η κατάσταση του κάθε πληθυσμού ποικίλει ανάλογα με τις εκεί επικρατούσες συνθήκες και συνήθως ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη –θετική ή αρνητική- ενός πληθυσμού αγριόγιδου. Αρκετοί πληθυσμοί παρουσιάζουν μικρές αυξομοιώσεις από χρονιά σε χρονιά, ενώ ορισμένοι αισθητή μείωση ή αύξηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού ενδιαιτάται ένας από τους τέσσερις καλύτερους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της παρακολούθησης του πληθυσμού του αγριόγιδου στο πλαίσιο του έργου "Εποπτεία και παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος του ΕΠΟΡ" που ολοκληρώθηκε το 2015 και τροφοδότησε την 3η Έκθεση Αναφοράς ως υποχρέωση της Ελλάδος -σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με την κατάσταση διατήρησης των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Η συνεργασία στο πεδίο μεταξύ των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΟΡ και των Ελλήνων και Βούλγαρων εθελοντών του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αποδοτική και –όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...