23-05-2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Με το παρόν σας προσκαλούμε στην ημερίδα που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης  με τίτλο «Επιστροφή της μελισσοκομίας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης – προοπτικές ανάπτυξης», που θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Κ. Θόλου Παρανεστίου, την Τρίτη 05-06-2018.
Κύριος σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης των μελιτογόνων εντόμων στα ψυχρόβια κωνοφόρα δάση του ΕΠΟΡ που υλοποιεί ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με την Δρ. Σοφία Γούναρη, του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, καθώς και η ενημέρωση των μελισσοκόμων για εργαλεία και ευκαιρίες ενίσχυσης της δραστηριότητάς τους, αλλά και για τους περιορισμούς στην άσκηση αυτής.
Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

 

22-05-2018

Επίσκεψη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (Α.Δ.Μ.-Θ.) κ. Ιωάννη Σάββα και στελέχη της Α.Δ.Μ.-Θ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου ενημέρωσε τον κ. Σάββα και τα στελέχη της Α.Δ.Μ.-Θ. για τις δράσεις του ΦΔΟΡ καθώς και για τη σημασία του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου στη προστασία, διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθησε συζήτηση όπου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Α.Δ.Μ.-Θ. και ΦΔΟΡ καθώς και στήριξης του ΦΔΟΡ από την Α.Δ.Μ.-Θ.
Τέλος, ο κύριος Σάββας συγχάρηκε τη διοίκηση και το προσωπικό του ΦΔΟΡ για τo έργο τους στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των επισκεπτών σε τμήμα του Εθνικού πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Συντονιστή της Α.Δ.Μ.-Θ. αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισκέπτεται τον ΦΔΟΡ.

 

17-05-2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, από το Γενικό Λύκειο Επανομής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου (ΚΠΕ).
Οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ενημερώθηκαν από στελέχη του ΦΔΟΡ σχετικά με την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος του ΦΔΟΡ στην προστασία του συγκεκριμένου πάρκου, στη διαχείριση και στην ανάδειξή του.
Η ενημέρωση έγινε μέσω της μελέτης θεματικών πινακίδων που έχουν εγκατασταθεί στον προαύλιο χώρο της έδρας του ΦΔΟΡ, καθώς και της συζήτησης μεταξύ των μαθητών και στελεχών του ΦΔΟΡ. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν γενικά για το ΕΠΟΡ και στη συνέχεια μελέτησαν τις πινακίδες, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις σε έντυπο που σχεδιάστηκε σε συνεργασία μεταξύ των στελεχών του ΦΔΟΡ και του ΚΠΕ.
Η επίσκεψη έκλεισε με την επίδειξη διαφόρων εκθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των περιπολιών φύλαξης και των εργασιών πεδίου των στελεχών του ΦΔΟΡ, γεγονός που κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών.
Οι επισκέψεις σχολείων στον ΦΔΟΡ και στο ομώνυμο Πάρκο γίνονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά των παιδιών για την αξία και την προστασία του ΕΠΟΡ και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

 

14-05-2018

ΕΑΡΙΝΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία οι εαρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) που διοργανώθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) από τις 04-05-2018 μέχρι και τις 09-05-2018 στην ευρύτερη περιοχή του Παρανεστίου.
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 62 πουλιά από 24 διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η σύλληψη τριών ατόμων γερακοτσιροβάκου (Sylvia nisoria), καθώς αποτελεί είδος για το οποίο υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, θεωρείται απειλούμενο και δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό το γεγονός ότι φωλιάζει στην ευρύτερη περιοχή.   
Επίσης, η σύλληψη αρκετών ατόμων Τσιχλαηδονιού (Luscinia luscinia) αποδεικνύει την σημασία της περιοχής κατά την μετανάστευση τους.
Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η δακτυλίωση δύο νανοδρυοκολαπτών (Dendrocopos minor), ενός αρσενικού και ενός θηλυκού, καθώς αποτελεί την δεύτερη σύλληψή τους στην Ελλάδα.
Οι πιο συχνές συλλήψεις ήταν από αηδόνια, τσιχλαηδόνια, κότσυφες και καλόγερους.
Παράλληλα, συνελήφθησαν πέντε νυχτερίδες από πέντε διαφορετικά είδη Myotis daubentonii, Myotis aurascens, Myotis emarginatus, Pipistrellus kuhlii και Miniopterus schreibersii στα οποία έγιναν μετρήσεις διαφόρων βιομετρικών χαρακτηριστικών και λήφθηκε γενετικό υλικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας «Bat Conserve» που υλοποιεί το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.    
Οι δακτυλιώσεις έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των ειδών ορνιθοπανίδας του ΕΠΟΡ, στην περιοχή του Μεσοχωρίου Παρανεστίου για την παρακολούθηση ειδών κατά την πορεία της μετανάστευσης τους, αλλά και εγχώριων δασόβιων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής. Η ομάδα δακτυλίωσης απαρτιζόταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επικεφαλής της αποστολής), την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία και στελέχη του ΦΔΟΡ.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Δρ. Αλιβιζάτο και την κα Παναγιωτοπούλου Μαρία για την πολύτιμη βοήθεια τους.

 

02-05-2018

Συμμετοχή ΦΔΟΡ στο Let’s Do it Greece


Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε στην ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας του Let’s Do it Greece στο πλαίσιο των δράσεων που οργάνωσε ο Δήμος Δράμας.
Στο πάρκο των πηγών Αγ. Βαρβάρας έγινε πάρτι και πικνίκ για τους εθελοντές των διάσπαρτων δράσεων με σκοπό να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν.
Στελέχη του ΦΔΟΡ βρίσκονταν εκεί και ενημέρωναν τους εθελοντές των δράσεων της διοργάνωσης και τους επισκέπτες του πάρκου για τη βιοποικιλότητα και τη σημασία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης μέσω των εκθεμάτων και των περιβαλλοντικών παιχνιδιών που κέντρισαν την περιέργεια μικρών και μεγάλων.
Επιπλέον συμμετείχαν: ο σύλλογος παραπληγικών Ν. Δράμας, η εθελοντική ομάδας της ΟνειροDisney και η Ένωση Κυριών Δράμας.

 

 

26-04-2018

Εαρινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ανακοινώνει τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των εαρινών δακτυλιώσεων ειδών ορνιθοπανίδας στην ευρύτερη περιοχή Παρανεστίου, κατά μία μέρα. Επομένως, η δράση θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 04/05/2018 το απόγευμα έως και την Τετάρτη 09/05/2018 το πρωί.

Δείτε εδώ την προηγούμενη ανακοίνωση.

 

25-04-2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΟΡΔΟΠΗΣ

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός» στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.
Οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ενημερώθηκαν από στελέχη του ΦΔΟΡ σχετικά με την οικολογική και αισθητική αξία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος του ΦΔΟΡ στην προστασία του συγκεκριμένου πάρκου, στη διαχείριση και στην ανάδειξή του. Ακολούθησε πεζοπορία σε μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό Νέστο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από το ΕΠΟΡ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής δράσης του σχολείου με θέμα την καταγραφή ήχων από τη φύση. Η δράση αυτή ονομάστηκε «Ορεινός ηχοπερίπατος» και η καταγραφή των ήχων έγινε με ειδικό εξοπλισμό από επαγγελματία ηχολήπτη.
Σκοπός της εν λόγω περιβαλλοντικής δράσης, σύμφωνα με το σχολείο είναι «οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί ώριμοι πολίτες να έχουν ακούσματα και εμπειρίες από το φυσικό περιβάλλον που είναι τόσο κοντά τους αλλά συνάμα και τόσο απόμακρο και άγνωστο στον μαθητή της πόλης».
Οι επισκέψεις σχολείων στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και στο ομώνυμο Πάρκο γίνονται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά των παιδιών για την αξία και την προστασία του ΕΠΟΡ και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Περισσότερα Άρθρα...