20-02-2017

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 έγινε η κοπή της βασιλόπιτας στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Στην κοπή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος, μέλη του Δ.Σ., καθώς και τα στελέχη του ΦΔΟΡ.

 

02-02-2017

ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΩΝ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν, στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2017 από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και με την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα, κ. Λαυρέντη Σιδηρόπουλο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές ειδών ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδροβίων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Wetlands International. Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε πάνω από 200 υγροτόπους της χώρας μας και συμμετέχουν εθελοντές του δικτύου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Φορείς Διαχείρισης καθώς και εθελοντές από τοπικές οργανώσεις και συλλόγους.
Οι καταγραφές έλαβαν χώρα στους ταμιευτήρες Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, σε τμήμα του Νέστου, στην ευρύτερη περιοχή της γέφυρας των Παπάδων, στην περιοχή των Ποταμών (Νέστος και Δεσπάτης), καθώς και στην τεχνητή λίμνη των Λευκογείων. Πέρα από τους δύο ταμιευτήρες η επιφάνεια του νερού ήταν παγωμένη στην μεγαλύτερη έκτασή της και έτσι παρουσία πουλιών παρατηρήθηκε μόνο σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ανοίγματα στο πάγο.
Για πρώτη φορά καταγράφηκαν στο ΕΠΟΡ το Φερεντίνι και ο Νανοπρίστης. Επίσης καταγράφηκαν 21 είδη με πολυπληθέστερα τα εξής: Φαλαρίδες, Πρασινοκέφαλες, Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Σφυρηχτάρια, Κορμοράνοι, Βαρβάρες και Κύκνοι.

 

27-12-16

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΟΥ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΚΤΟΥ

Το τριήμερο 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και πρόσκλησης προς ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες, η προγραμματισμένη αποστολή καταμέτρησης του υπο-πληθυσμού του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος του Φρακτού στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).   
Ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση της εφαρμογής της μεθόδου καταμέτρησης του εν λόγω είδους έγινε από τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του αγριόγιδου, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε από δεκαμελή ομάδα που συγκροτούνταν, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, και από άλλους έμπειρους στο πεδίο εθελοντές της Οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» από την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία (βιολόγοι, δασολόγοι, δασοπόνοι κ.τ.λ.) καθώς και από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης.
Το σύνολο της περιοχής του Δάσους του Φρακτού σκαναρίστηκε οπτικώς επιμελώς τις  τρεις αυτές ημέρες και καταγράφηκαν συνολικά γύρω στα  150 διαφορετικά άτομα αγριόγιδου, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα -μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες- σε διάφορες θέσεις. Το σύνολο των καταμετρηθέντων διαφορετικών ατόμων κατατάχτηκε σε 4 κατηγορίες ηλικίας/ φύλου (αρσενικά/ θηλυκά/ χρονιάρικα/ μικρά) σύμφωνα με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν γύρω στα 1200 με 1600 αγριόγιδα, τα οποία συγκροτούν περίπου 20-25 μικρούς, διάσπαρτους και απομονωμένους πληθυσμούς στην ενδοχώρα. Η κατάσταση του κάθε πληθυσμού ποικίλει ανάλογα με τις εκεί επικρατούσες συνθήκες και συνήθως ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη –θετική ή αρνητική- ενός πληθυσμού αγριόγιδου. Αρκετοί πληθυσμοί παρουσιάζουν μικρές αυξομοιώσεις από χρονιά σε χρονιά, ενώ ορισμένοι αισθητή μείωση ή αύξηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού ενδιαιτάται ένας από τους τέσσερις καλύτερους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της παρακολούθησης του πληθυσμού του αγριόγιδου στο πλαίσιο του έργου "Εποπτεία και παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος του ΕΠΟΡ" που ολοκληρώθηκε το 2015 και τροφοδότησε την 3η Έκθεση Αναφοράς ως υποχρέωση της Ελλάδος -σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με την κατάσταση διατήρησης των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Η συνεργασία στο πεδίο μεταξύ των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΟΡ και των Ελλήνων και Βούλγαρων εθελοντών του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αποδοτική και –όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

 

09-12-2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΔΟΡ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΓΡΙΟΓΙΔΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η ετήσια καταμέτρηση των αγριόγιδων (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος Φρακτού, που βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Πρόκειται για επιστημονική έρευνα που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, με συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, το Δασαρχείο Δράμας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας αποτελεί η εξαγωγή αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με το πληθυσμό του εν λόγω είδους στην περιοχή, γεγονός που απαιτεί την καταμέτρησή του επί σειρά ετών. Στην καταμέτρηση συμμετείχε και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), με τη στελέχωση σημείων παρατήρησης.


 

 

03-11-2016

11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 11η πανελλήνια φθινοπωρινή συνάντηση μανιταρόφιλων στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ). Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Παρανεστίου και ο Δήμος Παρανεστίου, με την υποστήριξη της Εναλλακτικής Κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ» και της σεφ Στέλλας Σπανού, καθώς και πλήθος χορηγών.
Η Συνάντηση έλαβε χώρα από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στον οικισμό φιλοξενίας του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου και στη «Γη του ΠΕΛΙΤΙ». Η εκδήλωση περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, δύο εξορμήσεις σε περιοχές του ΕΠΟΡ, για την αναζήτηση μανιταριών με τη συνοδεία στελεχών του ΦΔΟΡ και την καθοδήγηση ειδικών στην αναγνώριση μανιταριών. Τα συλλεγόμενα μανιτάρια αποτέλεσαν αντικείμενο έκθεσης, αφού ταυτοποιήθηκαν από έμπειρους μανιταροσυλλέκτες. Επίσης, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Δήμαρχος Παρανεστίου, κα. Αλίκη Σωτηριάδου, ενώ πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις σχετικά με τα μανιτάρια από τους κ. Παπαδημητρίου Άγγελο, μέλους και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγγραφέα του βιβλίου «Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» – έκδοση του ΦΔΟΡ) και κ. Κωνσταντινίδη Γεώργιο, Πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδος, ενώ ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου παρουσίασε εν συντομία το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και το έργο του ΦΔΟΡ. Τις εισηγήσεις ακολούθησε δείπνο μετά μουσικής με τις δημιουργίες της σεφ κας Στέλλας Σπανού.
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Κ.Π.Ε. και ο Δήμος Παρανεστίου εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τους εισηγητές και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στους χορηγούς (ΓΟΥΝΤΣΙΔΗΣ ΑΕ, Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας «Wines of Drama», Μητάτο Μανιταριών, Ktima Vourvoukeli, Johnnies’ Beer, Green Cola, Αγροτική Αγορά Παραγωγών Ν. Δράμας, Art Studio Χρήστος Αρτεμιάδης Αφοι Βροχίδη, Σιγγιρίδου Σοφία και ΣΙΑ ΕΕ, Αγλέορας, Το Στάχυ «Αρτοποιείο -Φούρνος - Δράμα», Sary Αλλαντικά, Everest Active Sports Xanthi, Κρέατα Παπαδόπουλος, Αφοί Μήλιου – Βιοκαλλιέργεια - Κτήμα Μήλιου Αθανασίου Μαρία – κτηνίατρος, Ζυθοποιία Μακεδονίας και Θράκης Α.Ε.) για την ευγενική προσφορά τους, καθώς και το πλήθος κόσμου που συμμετείχε. Τέλος, οι συνδιοργανωτές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς το STAR Β. Ελλάδος για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης.

 

27-10-2016

8οι ΑΓΩΝΕΣ «RODOPI ADVENDURUN 100 MILES»

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 οι 8οι Αγώνες «Rodopi Advendurun 100 miles» που έλαβαν χώρο στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, με αφετηρία το δασικό χωριό Ερυμάνθου Ξάνθης, το διήμερο 21 - 22  Οκτωβρίου 2016, ενώ την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 έγινε η απονομή των μεταλλίων στους αθλητές.
Η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Μεταξύ άλλων, σκοπός του αγώνα είναι η ανάδειξη της περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο ΦΔΟΡ ως υποστηρικτής της εν λόγω διοργάνωσης συνέβαλε στους αγώνες με τη διάθεση προσωπικού του στη στελέχωση δύο σημείων ελέγχου (σημείο ελέγχου Καϊκούλι και σημείο ελέγχου Φαρασινό).

 

 

27-10-2016

10οι ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 οι 10οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (VFT) που ξεκίνησαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 και διοργάνωσαν ο Δήμος Παρανεστίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και του Γυμνασίου  με Λυκειακές Τάξεις Παρανεστίου.
Συγκεκριμένα οι αγώνες περιλάμβαναν τρία τμήματα: το VFUT (Virgin Forest Ultramarathon Trail – Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – 160 km), το N.T.R. (Natura TrailRace – Υπερμαραθώνιος Αγώνας Νατούρα – 110 km) και το N.T. (Nestos Trail – Νέστος Trail – 10 km).
Η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και συγκεκριμένα στο Δήμο Παρανεστίου. Μεταξύ άλλων, σκοπός του VFT είναι η ανάδειξη της περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια της συνεργασίας του με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές, ο ΦΔΟΡ διέθεσε το προσωπικό του στη στελέχωση δύο σημείων ελέγχου.

 

Περισσότερα Άρθρα...